Tarot/Celtic Cross spread

  This site uses cookies. By continuing to browse this site, you are agreeing to our Cookie Policy.

  • Tarot/Celtic Cross spread

   Келтският Кръст е една от най-разпространените и популярни подредби в Таро. Той притежава няколко варианта, като различията обикновено са в позиции 3- 4 - 5 - 6. Аз съм приела 5-та позиция за минало, 6-та за близко бъдеще, 4-та за несъзнаваните желания / мотиви, 3-та за съзнателните нагласи и убеждения, но позициите са условни и могат да варират.
   Прието е Келтският Кръст да се реди с 10 карти, но аз се придържам към метода на Мона и винаги тегля допълнителни карти за отделните позиции.

   Има още какво да се напише, но нека го уточним в конкретни примери :) .
  • Въпросът е: "ще замине ли жената Х да работи в чужбина, ще емигрира ли до 6 месеца"

   1. 3 пентакли
   2. Рицар жезли
   3. 4 чаши / Кралица меча, 4 меча
   4. 2 пентакли / 5 меча, 2 жезли
   5. Асо жезли / 9 меча, 8 жезли
   6. Колесницата / Крал пентакли, 7 пентакли
   7. 4 пентакли / Страшният съд, 6 чаши
   8. Паж жезли / 3 жезли, Обесеният
   9. Крал жезли / 7 жезли, 3 меча
   10. обърнат Жрец, обърната 10 жезли, обърната 8 чаши

   По пресечните карти съдя, че наскоро е имало разговор, обсъждане на идеята за заминаване, възможно е да е получила предложение за работа от някой или да го е решила импулсивно.
   Седмата позиция обаче ми е достатъчна да видя, че промяна / заминаване, няма да има в близките месеци. Жената е склонна да се придържа към установеното статукво и няма реално желание за промяна ( 4 пентакли ). Страшният съд тук, няма как да се реализира, той е постоянно отлаган, нагласата е да се живее в миналото и да се преповтарят едни и същи грешки ( 6 чаши ).
   Предполагам, в миналото отново е имала подобни импулсивни идеи, които бързо са изгорели и не са довели до нищо конструктивно ( Асо жезли, 9 меча, 8 жезли ). На същите мисли ме навеждат и картите от 4-та позиция ( 2 пентакли, 5 меча, 2 жезли ) - в изблик на яд и недоволство търси промяна, но бързо й минава и продължава да си кара по старому. Освен това, собственият й поглед върху ситуацията се разминава с действителността: тя си мисли, че е притисната от обстоятелствата и не може да действа ( Кралица меча между 2 четворки ), а истината е, че самата тя не желае да се промени и да вземе ясно решение ( 4-та, 7-ма позиции ).
   Колесницата на 6-та трябва по-скоро да е трабант, ако съдя по допълнителните Крал и 7 пентакли :) .
   9-тата позиция, според мен е проективна и отразява нейните мечти, а не някаква реална тенденция. Мисля, че е сходна донякъде с 3-тата позиция, заради активните дворцови карти, последвани от 3 и 4 меча.
   Реализация на намеренията, няма да има - последната тройка карти от 10-та позиция са обърнати и са като отражение на онова, което тя иска за себе си. Те не са краен резултат, по-скоро продължение на мечтите от 9-та позиция. Ако поне 8 чаши беше права, може би щеше да е друго. Тук прозира единствено желанието да се излезе от установените традиции, да се свали бремето на 10 жезли и да се промени посоката ( 8 чаши ). Липсва обаче силата това да се осъществи.
  • Eдин Келтски кръст и от мен. Въпросът е за тенденции до 1 месец, без да се конкретизират.

   1. Смъртта
   2. 4 меча
   3. 2 чаши
   4. 2 пентакли
   5. 5 чаши
   6. 9 жезли +Рицар пентакли
   7. 10 чаши + 8 пентакли
   8. Страшния съд
   9. Силата+6 чаши+6 жезли
   10 Паж пентакли+6 пентакли
  • Lora wrote:

   Eдин Келтски кръст и от мен. Въпросът е за тенденции до 1 месец, без да се конкретизират.

   1. Смъртта
   2. 4 меча
   3. 2 чаши
   4. 2 пентакли
   5. 5 чаши
   6. 9 жезли +Рицар пентакли
   7. 10 чаши + 8 пентакли
   8. Страшния съд
   9. Силата+6 чаши+6 жезли
   10 Паж пентакли+6 пентакли

   Привет, Лора,

   По Смъртта и пресичащата я 4 меча не мисля, че трябва да се очаква някаква коренна промяна в ситуациията в рамките само на един месец. Питащият като че ли още не е в състояние да постигне целта си, предполагам нещо, което му се е изплъзнало в миналото и което затруднява сегашното му битие. По 7-ма позиция - мисля, че тези карти указват точно за какво се пита, но тъй като имам сериозни колебания, ще се въздържа от коментар. На този етап нещата не зависят много от него и няма да се променят коренно, но по последните две позиции ми се струва, че това ще се случи в малко по-далечно бъдеще, твърде вероятно и с чужда помощ.
  • От известно време слагам по две допълнителни карти на всяка позиция в Келтския Кръст, така че се получават комбинации от по 3 карти. Досега тълкувах всяка позиция като тройна конструкция, но се чудя, дали допълнителните две карти не са по-скоро пояснителни към първата - т.е. акцентът е върху първата карта, а другите две са като фон и разясняват ситуацията?
  • Tanya wrote:

   От известно време слагам по две допълнителни карти на всяка позиция в Келтския Кръст, така че се получават комбинации от по 3 карти. Досега тълкувах всяка позиция като тройна конструкция, но се чудя, дали допълнителните две карти не са по-скоро пояснителни към първата - т.е. акцентът е върху първата карта, а другите две са като фон и разясняват ситуацията?
   Няма правило, защото от 3 карти, една е по-силна от другите или 2 са по-силни като конструкция, накъдето падне акцента, това се тълкува.
  • Надявам се никой от този форум за Таро да не ползва сигнификатор за Келтския кръст, това е толкова условно, колкото да определите сигнификатор наа шастието или на нещастието.

   Коментирам, защото видях в други форуми подобна практика.
  • Кога слагате допълнителните карти? Първо нареждате 10-те карти и след това слагате допълнителните по ред, или там, където сте решили да са повече от една карта, ги слагате веднага?
   Нима животът не е само капчица роса?
   La vie en rose
  • Armid wrote:

   Кога слагате допълнителните карти? Първо нареждате 10-те карти и след това слагате допълнителните по ред, или там, където сте решили да са повече от една карта, ги слагате веднага?
   Допълнителните карти се слагат по преценка на гледащия, където намери за правилно.

   Аз редя КК от 12 карти и после слагам допълнителни. Препоръчвам на начинаещите да не се втурват да слагат допълнителни карти, защото ще се объркат.
  • Мона КК от 12 карти, тези +2 карти имат ли и те значение или са продължение на 10 - та позиция резултат?
   Ето един КК от днес(имам от месец април една подредба, но е за отношения, а исках нещо съществено да е, затова днес наредих нов КК)
   Днес споменах, че ми е трудна тази подредба затова и трябва практика, а не да я подминавам.
   Така днес проследих как е тълкувала Таня нейната последователност, на тази база тълкувах и аз.

   Ще се осъществи ли заплануваният бизнес на Х в (име държава)до 3 месеца?
   1-опсание на ситуацията в момента същината на въпроса-3 пентакли
   2-какво помага или се противопоставя-Отшелникът
   3-съзнателна нагласа-Асо Мечове
   4-подсъзнателни влияния - Звездата
   5-близкото минало -4 чаши
   6-близко бъдеще- кралица пентакли
   7-отношението на питащия към ситуацията- крал мечове
   8-външни обстоятелства - кралица чаши
   9-надежди и страхове - 9 мечове
   10-резултат - крал пентакли

   По първите две карти виждам, че вече е обсъждано и разговаряно със страните, свързани със бизнеса(3 пентакли) . Но реално действие няма, има обмисляне, анализиране, умуване, забавяне(Отшелник). По 7-ма позиция(Крал Мечове)разбирам , че той е много сериозен в това отношение, има план за действие, добре обмислено е всичко, това, което зависи от него ще е точно направено. В миналото е преживял нещо, което го е обезокуражило малко,сякаш бил изгубил интерес, почти се е бил отказал, мисля че поради външни причини, от които му писнало.
   Но по 4 карта - звездата се вижда че той все пак се надява, има вяра не я е изгубил. На 3-та позиция виждам, че е нахъсан, решителен,иска яснота, изясняване на ситуацията, информация, отговори може би.
   Кралица пентакли на 6-та позиция поява на жена в близко бъдеще (малко се затруднявам тук) може би ще му даде идея, план за действие или ще го насърчава ?(
   Този мъж го измъчват страхове, притеснения. Неспокойство от незнанието дали ще се осъществи или не бизнеса, който иска да започне. резултат крал пентакли-ами това не е крал на действието, няма развитие според мен всичко остава на ниво "сметки и желание" само.
   Този път ми беше по лесно от преди, но все още ми е труден и се обърквам
  • Mona wrote:

   Бих обсъдила картите наживо, така с тия описания, не е адекватно на Таро.
   Труден ми е Келтският Кръст, немога да го схвана добре, надявам се да се състои срещата и да ми се изясни в главата вс
  • Въпреки, че ми е труден Келтски кръст, продължавам с още един.
   Въпросът е - Ще приемат ли жена на работа?

   1- СТРАШНИЯТ СЪД
   2- 8 МЕЧОВЕ
   3- РИЦАР МЕЧОВЕ
   4- ЖРЕЦЪТ
   5- КОЛЕСНИЦА
   6- КРАЛИЦА ПЕНТАКЛИ
   7- КОЛЕЛОТО НА СЪДБАТА
   8- 8 ЧАШИ
   9- РИЦАР ПЕНТАКЛИ
   10- КРАЛ ЖЕЗЛИ - допълнителни карти - СМЪРТТА - 8 ЖЕЗЛИ - 9 ПЕНТАКЛИ (нямаше нужда от третата карта, но незнам изтеглих по инерция)

   В тази подредба ме притеснява най - вече 7-карта - КОЛЕЛОТО НА СЪДБАТА. Като я свържа с 1 и 2 - СТРАШНИЯТ СЪД и 8 МЕЧОВЕ, мисля, че жената сама се спира, налага си сама стоп,на психическа основа. Тази Тройка карти ме навежда на мисълта, че времето е спряло, но си мисля (може и да греша), че това са мислите ѝ, т. е. тя се намира в такъв капан.
   По 1/2 карти - виждам състоянието, че тя е под влиянието и страха ѝ от минали събития (Страшният съд - винаги ме затруднява при тълкуване като значение :( ... ) и сякаш се изживява като жертва.
   В миналото (близкото) тя е била нахъсана и стимулирана вътрешно, да се бори за това работно място, имала си е вяра(Колесница). Освен това нагласата ѝ е устременост и силно желание, както и нетърпеливост да започне там по Рицар Мечове.
   По 4 позиция - ЖРЕЦЪТ - мисля, че очаква помощ и подкрепа от по висшестоящ.
   Но пак всичко остава само на ниво силно желание - Рицар Мечове - Жрецът- Колелото на съдбата.
   6 позиция - КРАЛИЦА ПЕНТАКЛИ-това,едва ли е тя, но може, като се замисля да показва нея, в бъдеще време, получила работата (тук просто предполагам)
   8 позиция - 8 ЧАШИ - предполагам това това е заминаването, напускането на другата жена от работното място (пенсионирвала се)
   9- та позиция РИЦАР ПЕНТАКЛИ - надеждите и страховете -надеждата за стабилна работа
   Като резултат КРАЛ ЖЕЗЛИ +СМЪРТТА - 8 ЖЕЗЛИ - 9 ПЕНТАКЛИ
   Крал Жезли е преходна, не стопирва развитието и допълнителните карти като Смъртта и 8 Жезли дават развитие, край и начало на новото +9 ПЕНТАКЛИ - Мисля, че ще я приемат на работа, стига да действа, по въпроса.
   Вие как мислите, картите показват ли, че ще я приемат
  • Мисля, че картите показват изпървом натовареност, напрежение, което по всяка вероятност идва от многократно задаван въпрос или обща тема. Изтормозени карти =O Отразил се е страхът на питащия: Страшния съд, 8 меча. Може би, реалният, не лирическият герой, е заел пасивна или компромисна позиция. Като че ли е нужен риск.
  • Didi wrote:

   Мисля, че картите показват изпървом натовареност, напрежение, което по всяка вероятност идва от многократно задаван въпрос или обща тема. Изтормозени карти =O Отразил се е страхът на питащия: Страшния съд, 8 меча. Може би, реалният, не лирическият герой, е заел пасивна или компромисна позиция. Като че ли е нужен риск.
   Благодаря Диди, но въпросът го зададох за първи път, всъщност жената, за която редих е майка на моя близка. Жената почти не я познавам пък и живее надалечко от мен.
   Доколкото знам тя приемаше успокоителни някакви преди, заради нервност, депресия, но сега незнам. Знам само, че е с лабилна, слаба психика-има си нейни страхове, притеснения.
  • kolevaani1 wrote:

   Въпреки, че ми е труден Келтски кръст, продължавам с още един.

   Въпросът е - Ще приемат ли жена на работа?

   1- СТРАШНИЯТ СЪД
   2- 8 МЕЧОВЕ
   3- РИЦАР МЕЧОВЕ
   4- ЖРЕЦЪТ
   5- КОЛЕСНИЦА
   6- КРАЛИЦА ПЕНТАКЛИ
   7- КОЛЕЛОТО НА СЪДБАТА
   8- 8 ЧАШИ
   9- РИЦАР ПЕНТАКЛИ
   10- КРАЛ ЖЕЗЛИ - допълнителни карти - СМЪРТТА - 8 ЖЕЗЛИ - 9 ПЕНТАКЛИ (нямаше нужда от третата карта, но незнам изтеглих по инерция)

   В тази подредба ме притеснява най - вече 7-карта - КОЛЕЛОТО НА СЪДБАТА. Като я свържа с 1 и 2 - СТРАШНИЯТ СЪД и 8 МЕЧОВЕ, мисля, че жената сама се спира, налага си сама стоп,на психическа основа. Тази Тройка карти ме навежда на мисълта, че времето е спряло, но си мисля (може и да греша), че това са мислите ѝ, т. е. тя се намира в такъв капан.
   По 1/2 карти - виждам състоянието, че тя е под влиянието и страха ѝ от минали събития (Страшният съд - винаги ме затруднява при тълкуване като значение :( ... ) и сякаш се изживява като жертва.
   В миналото (близкото) тя е била нахъсана и стимулирана вътрешно, да се бори за това работно място, имала си е вяра(Колесница). Освен това нагласата ѝ е устременост и силно желание, както и нетърпеливост да започне там по Рицар Мечове.
   По 4 позиция - ЖРЕЦЪТ - мисля, че очаква помощ и подкрепа от по висшестоящ.
   Но пак всичко остава само на ниво силно желание - Рицар Мечове - Жрецът- Колелото на съдбата.
   6 позиция - КРАЛИЦА ПЕНТАКЛИ-това,едва ли е тя, но може, като се замисля да показва нея, в бъдеще време, получила работата (тук просто предполагам)
   8 позиция - 8 ЧАШИ - предполагам това това е заминаването, напускането на другата жена от работното място (пенсионирвала се)
   9- та позиция РИЦАР ПЕНТАКЛИ - надеждите и страховете -надеждата за стабилна работа
   Като резултат КРАЛ ЖЕЗЛИ +СМЪРТТА - 8 ЖЕЗЛИ - 9 ПЕНТАКЛИ
   Крал Жезли е преходна, не стопирва развитието и допълнителните карти като Смъртта и 8 Жезли дават развитие, край и начало на новото +9 ПЕНТАКЛИ - Мисля, че ще я приемат на работа, стига да действа, по въпроса.
   Вие как мислите, картите показват ли, че ще я приемат
   Струва ми се, че основните проблеми при тази жена са други. Тя омъжена ли е, има ли семейство?
   Мисля си, че се намира в преходна, гранична ситуация, има неща които ще се наложи да остави в миналото, преди да продължи напред.
  • да жената е на възраст към 45 годишна, семейна има 2 дъщери на 23 и 25 години. Работи на полето и иска да кандидатства на друга работа, на по лека, защото и е много трудно. Но е използвала мисля, че дълго време успокоителни, явно картите за това говорят, а не за въпроса дали ще я приемат
  • :D Аз пак съм на вълна Келтски кръст
   Въпросът е за отношения - Какви намерения има мъж към жена?

   1- Обърната 5 Чаши
   2- Обърната Асо Мечове
   3- Колесница
   4- Крал Пентакли
   5- Влюбените
   6- Кралица Жезли
   7- 8 Пентакли
   9- Кралица Пентакли
   10- Кралица Мечове

   От цялата подредба разбирам главно, че мъжът очаква най-вече действия от страна на жената, за то съдя по Кралица Мечове на 10-та позиция. Как що се развиват отношенията зависи от това какви действия ще предприема жената.
   От 1/2 позиции разбирам, че мъжът се намира в ситуация на един вид отърсване от стари рани, болки, тъга, страдания. Той излиза от един дълъг период на депресия (Обърната 5 Чаши), Обърнато Асо Мечове ми говори, че е съпътствано с напрежение и смятам, че жената не знае за това негово състояние, че той не е споделил с нея, нещото, което го е мъчило преди (от скоро имат връзка)
   7-ма позиция 8 Пентакли - отношението на мъжът към ситуацията - 1/2 позиции, е решен да загърби мъките и дори действа по въпроса, заел се е със създаването си на "по светло" бъдеще и постигане на целите си, най-вероятно се е отдал на работата си по усилено.
   В миналото си е взел решение (Любовниците), което го е довело до сегашната ситуация - 1/2 позиции - да спре да се самосъжалява.
   Крал Пентакли на 4-та позиция ми разкрива, че даденият мъж цени парите, че е отговорен и надежден, също така взискателен.
   Неговият поглед за връзката и намеренията му с тази Колесница - ми говори за целеустременост, знае какво иска и как да го постигне. Още повече, че тя показва направения избор от предишния аркан - Любовниците (която имаме също в подредбата на 5- та позиция) и той вече е устремен към целта си напълно съзнателно.
   Кралица Жезли на 6 - та позиция - това може да е съпруга, леля, някоя роднина негова, която ще има някакво влияние, отношение за нещо в бъдеще :huh:
   9-та карта Кралица Пентакли незнам какво може да значи тук
   И Кралица Мечове на 10 - та жената ще е действащото лице.
   Искам да попитам - въпросът е зададен за намеренията на мъжът към жената, но има 3 кралици в подредбата, възможно ли е картите да отговарят за намеренията на жената не на мъжът ?( зачудих се... незнам...
   Вие какво мислите за картите? Имат ли шанс за добро развитие на връзката им, отношенията? :)